28 mei 2017: De KCO Orkestacademie

Orkestacademie

De orkestacademie van het Koninklijk Concertgebouworkest

De Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest biedt elk seizoen plaats aan enkele jonge, zeer getalenteerde musici die deelnemen aan producties terwijl ze worden begeleid door leden van het orkest. Samen en met orkestleden spelen ze kamermuziekconcerten op diverse locaties. Daarnaast volgen zij lessen, workshops en trainingen.

De orkestacademie heeft sinds zijn oprichting in 2003 al vele succesvolle beroepsmusici afgeleverd. De meesten spelen in beroepsorkesten, maar liefst zes van hen maken inmiddels deel uit van het Concertgebouworkest.

Lees ook wat het KCO over deze toptalenten schrijft

 

 BESTEL HIER KAARTJES VOOR DIT CONCERT 

 

Programma

Friedrich Ernst Fesca 1789 – 1826: Tweede fluitkwartet in G gr.t. op 39 (1825)
Allegro
Poco Adagio
Scherzo: Vivace ma non troppo
Finale: Allegro

Antonin Dvořák   1841 - 1904:  Tweede Strijkkwintet no.2 in G gr.t., op. 77  (1875)
Allegro con fuoco
Scherzo: Allegro vivace
Poco Andante
Finale: Allegro Assai

 

Uitvoering

LiselotteSchricke  Liselotte Schricke   fluit

 

 

 

 

Liselotte Schricke studeerde aan de conservatoria van Angoulême en Boulogne-Billancourt bij Céline Nessi , en daarna bij Frederic Chatoux en Pierre Dumail (piccolo) in Parijs. Ze behaalde haar bachelorsgraad als uitvoerend musicus en in de muziekwetenschap aan de Sorbonne. Momenteel studeert ze voor haar master aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze remplaceerde onder meer bij de Opéra National de Paris, het Orchestre de Chambre de Paris en het Orchestre National du Capitole de Toulouse. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest was ze academist in het seizoen 2015/16. In het seizoen 2016/17 is zij als academist verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

EliseBesemer  Elise Besemer   viool

 

 

 

 

 


Elise Besemer (Rotterdam, 1994) speelt viool vanaf haar vijfde. Ze was leerling van Coosje Wijzenbeek en studeert sinds 2014 bij Jaring Walta. In 2016 stond ze in de finale van het Nederlands Vioolconcours Oskar Back, waar zij de tweede prijs behaalde. Het oordeel van de jury luidde: ‘Haar spel is zeer sensitief, zonder effectbejag, volstrekt eerlijk. Elise is een bijzondere allround violiste.’ Eerder won ze prijzen tijdens het Gergiev Festival, het Davina van Wely Vioolfestival en het Storioni festival. Besemer is primarius van het Arkovsky Sextet. Ze bespeelt een viool uit 1886 van Jean Baptiste Vuillaume, in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. In het seizoen 2016/17 is zij als academist verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

KoenStapert  Koen Stapert    viool

 

 

 

 

Koen Stapert (Voorst, 1990) begon op vijfjarige leeftijd met vioolspelen. Hij studeerde bij Kees Koelmans aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2012 zijn bachelorexamen behaalde. Voor zijn master vervolgde hij de opleiding bij Friedemann Eichhorn aan de Franz Liszt Musikhochschule in Weimar. Als concertmeester van het conservatoriumorkest aldaar speelde hij onder leiding van Marek Janowski en Christian Thielemann. In Nederland was Stapert concertmeester van het Nationaal Jeugd Orkest en de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Zijn masteropleiding voltooide hij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Liviu Prunaru. Stapert bespeelt een De Zorzi uit 1876, hem in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. In het seizoen 2016/17 is hij als academist verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

OrianePocardKieny2  Oriane Pocard Kieny  altviool

 

 

 

 

 

 

Oriane Pocard Kieny (Nantes, 1991) studeerde altviool bij Sabine Toutain aan het Conservatoire national supérieur de musique et de danse in Parijs en daar behaalde zij in 2016 haar masterdiploma. In 2105 stelde een uitwisselingsprogramma haar in staat om een jaar les te nemen bij Jeffrey Irvine aan het Cleveland Institute of Music. In het Franse Jeugdorkest gaf ze leiding aan de altvioolsectie en in 2013 was ze lid van het Gustav Mahler Jeugdorkest. Pocard Kieny wil het vak van orkestmusicus combineren met kamermuziek. In het seizoen 2016/17 is zij als academist verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

KlaraWincor  Klara Wincor     cello

 

 

 

 

 

 

Klara Wincor (Oostenrijk, 1990) ontving als zesjarige haar eerste vioollessen aan de plaatselijke muziekschool en begon vier jaar later met cellospelen. Van 2005 tot 2011 studeerde ze bij Heidi Litschauer aan het Mozarteum in Salzburg, waarna ze haar studie voortzette bij Valentin Erben, Jean-Guihen Queyras en Reinhard Latzko. Prijzen won ze op diverse concoursen, waaronder de International Cello Competition Liezen. Wincor maakt deel uit van diverse kamermuziekgezelschappen. Zij is lid van het European Union Youth Orchestra, waar ze sinds 2014 de cellosectie leidt. Als academist was ze eerder verbonden aan het Tonkünstler-Orchester Niederösterreich en het Chamber Orchestra of Europe. In het seizoen 2016/17 is zij als academist verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

FelixLashmar  Felix Lashmar    contrabas

 

 

 

 

 

 

 

Felix Lashmar werd geboren in Duitsland, begon als zevenjarige met cellospelen en nam drie jaar later de contrabas erbij. Na zijn eerste concert met het Nationaal Kinderorkest van Groot-Britannië wist hij zeker dat hij een loopbaan in de muziek ambieerde. Vanaf 2011 studeerde hij zowel cello als contrabas aan de Royal Academy of Music in Londen. Voor zijn master studeert hij momenteel bij Olivier Thiery en Rick Stotijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Lashmar won prijzen op diverse concoursen. Aanvoerder van de contrabassen was hij onder meer in het European Union Youth Orchestra. Tot de gezelschappen waar hij als remplaçant werkzaam was, behoren het Philharmonia Orchestra en het Mahler Chamber Orchestra. In het seizoen 2016/17 is hij als academist verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

 

 

Bijlmer Klassiek is een gezamenlijk project van de Stichting Music Bridges en het Bijlmer Parktheater.